Radiološki vjesnik

radiologija • radioterapija • nuklearna medicina

Sve objave

50 godina Hrvatskog društva radiološke tehnologije

Nakon iscrpnog članka u RV 2/2001 i RV 3/2019 „Naših trideset godina“, koji nas je uveo u prvih trideset godina rada Društva veliko hvala svim spomenutim kolegama koji su u Društvu kao i profesiji ostavili svoj neizbrisiv trag. Kako 2021. navršavamo 50 godina kontinuiranog rada prisjetimo se i ovih zadnjih dvadeset.

50 godina kompjuterizirane tomografije

Navršava se pedeset godina od upotrebe kompjuterizirane tomografije, uređaja koji je iz temelja promijenio ne samo dijagnostiku nego i planiranje radioterapiji,liječenju tumora i njihovom praćenju ali i jedan sasvim novi pogled na izučavanje antaomskih struktura.Značaj otkrića CT-a najčešće se uspoređuje s otkrićem stetoskopa i rendgenskih zraka.

Odgovornost i osiguranje zdravstvenih radnika od odgovornosti

Minimalno invazivna kirurgija stopala predstavlja najnoviju operativnu metodu u svrhu liječenja deformiteta stopala, ponajprije hallux valgusa, pod kontrolom RTG uređaja. Ovakva metoda u posljednje vrijeme privlači pozornost kako ortopeda tako i pacijenata ne samo zbog minimalnih ožiljaka vidljivih na koži nakon cijeljenja, već i zbog minimalne disrupcije tkiva između kože i kosti nužne da se sam zahvat izvede.

4. Kongres radiološke tehnologije

4. Kongres radiološke tehnologije s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Strukovnog razreda za zdravstvenu radiološko tehnološku djelatnost Hrvatske komore zdravstvenih radnika održan je 15.-17.10.2021. u hotelu Parentium Plava Laguna u Poreču.

Radiološki vjesnik uvršten u EBSCO i Hrčak indeksaciju

Napretkom radiologije, radioterapije i nuklearne medicine, dostupnošću sve većeg opsega znanstvenih i stručnih saznanja kao i vještina nužnih za korištenje uređaja i prateće opreme, stvoreni su uvjeti nastavka neformalnog, ali i formalnog obrazovanja na diplomskoj i znanstvenoj razini.

AI-Rad Companion Chest CT VA13

AI-Rad Companion Chest CT is a decision support tool for the radiological assessment of computed tomography (CT) images of the thorax. It helps radiologists interpret CT images of the thorax more quickly and more precisely (doing more by doing less) and reduces the time needed to document the findings with the help of automatic measurements.

Minimalno invazivna kirurgija stopala – MIS

Minimalno invazivna kirurgija stopala predstavlja najnoviju operativnu metodu u svrhu liječenja deformiteta stopala, ponajprije hallux valgusa, pod kontrolom RTG uređaja. Ovakva metoda u posljednje vrijeme privlači pozornost kako ortopeda tako i pacijenata ne samo zbog minimalnih ožiljaka vidljivih na koži nakon cijeljenja, već i zbog minimalne disrupcije tkiva između kože i kosti nužne da se sam zahvat izvede.

Komparativni prikaz 3D konformalne i VMAT radioterapijske tehnike u liječenju karcinoma prostate

Radioterapija predstavlja važan terapijski modalitet u liječenju svih stadija karcinoma prostate. U ovom radu usporedili smo dvije radioterapijske tehnike koje se primjenjuju u liječenju karcinoma prostate VMAT (eng. Volumetric Modulated Arc Therapy) i 3D CRT (eng. 3D Conformal Radiation Therapy).

Uloga zdravstvenih djelatnika radiologije u komunikaciji sa pacijentom

U današnje vrijeme komunikacija se smatra jednom od temeljnih ljudskih vještina. Komunikacijom prenosimo informacije, izražavamo čitavu lepezu emocija, tjelesnih i psiholoških.

Endovaskularno liječenje aneurizme – EVAR

Liječenje aneurizme abdominalne aorte, definirane kao trajno proširenje arterije za 50 % njenog normalnog promjera može se provesti otvorenom operacijom ili se može provesti endovaskularni popravak aneurizme (EVAR) koji je prvi puta proveden prije tridesetak godina u SAD-u.

DRL - alat u službi optimizacije provedbe dijagnostičkih i intervencijskih postupaka

Dijagnostičke referentne razine u kliničkoj praksi koriste se kao dodatni alat za optimiziranje dijagnostičkih ili intervencijskih postupaka koji se provode uporabom izvora ionizirajućeg zračenja u cilju postizanja najmanjeg ozračenja pacijenta uz zadržavanje zadovoljavajuće kvalitete dijagnostičke informacije.

Comparison 1.5T and 3T Magnetic Resonance in the Diagnostics of Knee

With its multiplanar capabilities and excellent soft-tissue contrast, magnetic resonance imaging has established itself as the leading modality for non-invasive evaluation of the musculoskeletal system.

Image

Hrvatsko društvo
radiološke tehnologije

Mlinarska cesta 38
10000 Zagreb

Image
Image
Image
Image