Radiološki vjesnik

radiologija • radioterapija • nuklearna medicina

Pogled u budućnost: Magnetskom rezonancijom navođena adaptivna radioterapija – prednosti i izazovi

Novosti u radiološkoj tehnologiji / Radiologic Technology News

Domagoj Brkić1, Vedrana Hertl2

1 Radiochirurgia Zagreb, 2 Zavod za onkologiju, KBC Osijek

Corresponding author: Domagoj Brkić, Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Morate omogućiti JavaScript da biste je vidjeli.

Sažetak

Tehnološki napredak u području radioterapije rezultirao je pojavom novih složenih i visoko sofisticiranih radioterapijskih tehnika.
Adaptivna radioterapija podrazumijeva postupak promjene ili prilagodbe radioterapijskog plana tijekom zračenja pacijenta, uzimajući u obzir promjene u položaju i veličini anatomije, nasumične i sistemske interfrakcijske i intrafrakcijske promjene u cilju ostvarivanja što boljeg terapijskog odgovora i smanjenja terapijskih komplikacija.
Tehnološka unaprijeđenja vizualnih prikaza mekotkivnih struktura tijekom radioterapijskog tretmana, integriranjem modaliteta oslikavanja magnetskom rezonancijom (MRI) u linearni akcelerator (MRI LINAC) omogućila su veću učinkovitost adaptivne radioterapije.
Kao i svaka druga radioterapijska tehnika, magnetskom rezonancom navođena adaptivna radioterapija ima svoje prednosti i nedostatke o kojima će biti riječ u tekstu.

Ključne riječi: adaptivna radioterapija, MRI

 

 

Image

Hrvatsko društvo
radiološke tehnologije

Mlinarska cesta 38
10000 Zagreb

Image
Image
Image
Image